Naša priča

ili kako je nastala Originalna Pavlovićeva mast

Originalna Pavlovićeva mast je nastala  iz potrebe za saniranjem, negom i zaštitom kože kod dece nakon Drugog svetskog rata. Dr Živorad Pavlović, pedijatar, oko dve godine je eksperimentisao u državnoj apoteci na Zvezdari (Beograd), sa različitim sastojcima, da bi konačno 1947.godine došao do recepture, koja se u krajnjem rezultatu pokazala efikasnom.

Ubrzo su i druge apoteke u Beogradu,
rihvatile ovu recepturu, a zbog pokazane delotvornosti Fond zdravstva ju je u to vreme odobrio kao magistralni lek, pa su ga majke i roditelji dobijali besplatno. Takav tretman, Fond je imao do 1970.godine, a potom se u apotekama naplaćivala. Rasprostanjena je bila do tada u celoj Srbiji, kao i u tadašnjoj Jugoslaviji. U toku svog života dr Žika Pavlović nije zaštitio svoju recepturu.

Potražnja za orginalnom Pavlovićevom
mašću u narednom periodu od oko 25
godina, dovela je do toga da su različiti proizvođači, od državnih apoteka do privatnih malih manufaktura pokušavali da naprave “svoju” Pavlovićevu mast, ne držeći se početne recepture. Proizvođači surogata koji su pokušali da uštede na bilo kom sastojku ili da uključe nedovoljno kvalitetan sastojak, za rezultat su imali činjenicu izostajanja efekta primene masti. U međuvremenu su se takođe pojavile mnoge strane i velike kompanije, koje su mamama ponudile različite proizvode, za istu namenu, negu odojčadi u regiji pelena.

Takvo stanje na tržištu podstaklo je sina
Dr Živorada Pavlovića, dr Vojislava, takođe pedijatra, da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju Originalne Pavlovićeve masti, krajem 1997.godine. Tome je prethodilo pokretanje patentne zaštite i zaštite žiga, kako u svim zemljama regiona, tako i na svetskom nivou, u Ženevi. Osnovano je preduzeće Laboratorija dr Pavlović, koje danas ima 15 zaposlenih i godišnje proizvodi 1.580.000 komada Originalne Pavlovićeve masti.

Pored Srbije distribuira u još deset zemalja: Australija, Kanada, SAD, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija…

Aprila 2011. godine Originalna Pavlovićeva mast je dobila "Halal Sertifikat" čime je Laboratorija stekla mogućnost izvoza u arapske zemlje.

“Povratili smo poverenje, prvenstveno roditelja, svih koji su je voleli i ona je postala neizostavan deo potrepština svake porodice. Kvalitet, tradicija, poverenje reči su koje ukratko opisuju Originalnu Pavlovićevu mast. ”- dr Vojislav Pavlović